کشت خلط

ACTH
می 6, 2020
PPD
می 5, 2020

 

کشت خلط برای بررسی عفونت باکتریایی و یا قارچی گلو کاربرد دارد. نمونه ای تهیه می شود و رشد میکروب ها در آن بررسی می شود. اگر میکروب ها رشد داشتند، کشت مثبت است.

نوع عفونت با استفاده از تست های بیوشیمیایی و میکروسکوپیک مشخص می شود. اگر هیچ عفونتی رشد نکرد، تست منفی است.

نمونه  عفونت هایی که ممکن است این تست را مثبت کنند

-کاندیدا آلبیکنس: این قارچ عامل برفک دهان است، عفونتی که در سطح داخل دهان و زبان و گاها گلو ایجاد می شود.

-استرپتوکوک گروه A: این باکتری عامل عفونت استرپتوکوکی گلو و تب روماتیسمی است. اگر این عفونت محتمل باشد، به این تست، تست استرپی سریع گفته می شود چون ممکن است قبل کشت خلط انجام شود. در این حالت ۱۰ دقیقه به جای ۱ تا ۲ روز طول می کشد تا نتایج آماده شود. اگر این تست مثبت شود، آنتی بیوتیک را می توان فورا شروع کرد.  این تست ممکن است نتایج منفی کاذب داشته باشد.

-نایسریا مننژایتیدیس. این باکتری عامل مننژیت است.

اگر باکتری در کشت رشد کند، سایر تست ها هم ممکن است برای انتخاب بهترین آنتی بیوتیک انجام شود. به این روش، تست تشخیص حساسیت آنتی بیوتیکی می گویند.

بیشتر گلودرد ها علت ویروسی دارند مثل سرماخوردگی یا آنفلوآنزا. کشت خلط در مورد عفونت های ویروسی انجام نمی شود چون بررسی رشد ویروس ها دشوار است و البته گران.

چرا کشت خلط انجام می شود

یافتن علت گلودرد. بیشتر عفونت های گلو در اثر ویروس ها ایجاد  می شود. کشت خلط ممکن است بین عفونت ویروسی و باکتریایی تفاوت نشان دهد. یافتن عامل عفونی به تعیین نوع درمان کمک می کند.

بررسی فردی که ممکن است هیچ علامت عفونی نداشته باشد ولی حامل باکتری باشد.

آمادگی برای کشت خلط

هیچ آمادگی خاصی پیش از این تست لازم نمی باشد. اگر بیمار اخیرا آنتی بیوتیک گرفته باشد باید به پزشک اطلاع دهد.

نتایج کشت خلط

آماده شدن نتایج این تست برای عفونت های باکتریایی معمولا ۱ تا ۲ روز زمان می برد، البته به نوع عفونت هم وابسته است. در مورد عفونت های قارچی زمان آماده شدن نتایج معمولا ۷ روز است.

تست استرپی سریع

نرمال ( نتایج منفی ) : باکتری استرپتوکوکی در بررسی وجود ندارد. کشت خلط ممکن است توصیه شود.

غیر طبیعی ( نتایج مثبت ) : باکتری استرپ مشخص می شود. این حالت به این معنی است که گلودرد استرپی وجود دارد. آنتی بیوتیک فورا شروع می شود.

کشت خلط

طبیعی ( منفی ) : هیچ عفونت باکتریایی یا قارچی در کشت رشد نمی کند.

کشت خلط منفی ممکن است به این معنی باشد که عامل عفونت ویروس است. برخی ویروس های عامل عفونت گلو شامل موارد زیر است:

انتروویروس

ابشتین بار ویروس

ویروس هرپس سیمپلکس

ویروس سن سی شیال تنفسی

غیر طبیعی ( مثبت ) : باکتری در کشت رشد می کند. برخی باکتری ها عامل عفونت گلو هستند شامل:

استرپ

دیفتری ( کورینه باکتریوم دیفتریه)

باردتلا پرتوزیس

در کشت قارچ رشد می کند. شایع ترین عفونت قارچی گلو برفک دهانی است، که در اثر کاندیدا آلبیکنس ایجاد می شود.

عوامل اثر گذار بر این تست

بیمار اخیرا آنتی بیوتیک مصرف کرده باشد.

آلودگی کشت گلو با سایر باکتری های دهان

استفاده از دهان شویه های ضد عفونی کننده قبل از کشت