تشریح تست:
کلسی تونین هورمونی است که در پاسخ به بالا رفتن سطح سرمی کلسیم از سلول های C یا پارافولیکولر غده تیروئید ترشح می شود. کلسی تونین در هموستاز کلسیم شرکت می کند. کلسی تونین برای کنترل پاسخدهی به درمان و پیشگویی عود کانسر مدولری تیروئید و به عنوان یک تست غربالگری برای افراد فامیل در معرض خطر کانسر فوق الذکر مفید است.
سطوح بالای این تومور مارکر در مبتلایان به کانسر ریه، پستان و پانکراس نیز دیده شده که در نتیجه سندرم پارانئوپلاستیک حاصل از تولید نابجای کلسی تونین توسط تومور غیرتیروئیدی است.
کاربردهای بالینی:
1- ارزیابی افراد مشکوک به کارسینومای مدولای تیروئید (medullary thyroid carcinoma ).
2- بررسی پاسخ به درمان و پیش بینی عود مجدد سرطان مدولای تیروئید.
3- آزمون غربالگری برای افراد با سابقه خانوادگی سرطان مدولای تیروئید.
4- گاهی اوقات در تشخیص و پایش تومورهای Islet-Cell بکار می رود.
یافته های طبیعی/ غیر طبیعی:
افزایش سطح : کارسینوم مدولای تیروئید، هیپر پلازی سلول C، کارسینوم سلول جو در ریه، کارسینوم پستان، سرطان لوزالمعده، هیپرپاراتیروئیدی اولیه، هیپرپاراتیروئیدی ثانویه به علت نارسایی مزمن کلیه، آنمی پرنیشیوز، سندرم زولینگر-الیسون، سیروز الکلی، تیروئیدیت.
تفسیر:
کلسی تونین به عنوان شاخص توموری ارزیابی مبتلایان به سرطان مدولای تیروئید به کار می رود. افزایش سطح کلسی تونین، پیشرفت بیماری را هشدار می دهد و کاهش سطح آن نشاندهنده پس روی تومور است. در هیپر پلازی سلول C نیز افزایش سطح کلسی تونین مشاهده می شود. افزایش سطح کلسی تونین در مبتلایان به سرطان ریه، پستان و لوزالمعده به دلیل ترشح نابجای کلسی تونین ممکن است مشاهده شود.
توضیحات:
در صورت افزایش مبهم سطح کلسی تونین باید آزمون های تحریکی با استفاده از پنتاگاسترین یا کلسیم جهت تحریک تولید ترشح کلسی تونین انجام داد.
تحریک پانتا گاسترین : به صورت تزریق IV ظرف 10 – 5 ثانیه و انجام خونگیری پیش از تزریق، پس از 90 ثانیه، 2 دقیقه و 5 دقیقه بعد از تزریق می باشد.
تحریک با کلسیم : به صورت تزریق کلسیم 1 دقیقه پس از خونگیری برای تعیین حد پایه و سپس نمنه گیری بعد از 5 و 10 دقیقه از تزریق جهت تعیین سطح خونی می باشد.
در سرطان مدولای تیروئید، تست های تحریکی موجب افزایش قابل ملاحظه سطح کلسی تونین می شوند.
این آزمایش در موارد بیماری های متابولیک کلسیم مفید نمی باشد.
مقادیر مثبت کاذب در افراد دارای تیتر بالای آنتی بادیهای انسانی ضد موش (human antimouse antibodies) و آنتی بادیهای هتروفیلیک مشاهده می شود.
نتایج تست ممکن است با روش ها و کیت های مختلف متفاوت باشد.
نتایج تست نمی تواند بطور مطلق حاکی از وجود یا عدم وجود بیماری بدخیم باشد.
سایر نام ها:
کلسی تونین انسانی، تیروکسی تونین (Thyrocalcitonin)
نوع نمونه:
سرم یا پلاسمای هپارینه
شرایط نمونه گیری:
بیمار باید یک شب ناشتا باشد. مصرف آب مجاز می باشد.