نام آزمایش:
بیلیروبین توتال
نامهای دیگر آزمایش:
Total Bilirubin ,Bilirubin
آزمایشهای مرتبط :
Hepatitis A, B, C, CBC, ALP, ALT, AST
چرا و چه موقع درخواست میشود؟
در صورت وجود نشانههای صدمه به بافت کبدی، مسدود شدن مجرای صفراوی، بررسی وجود کم خونی داسی شکل، کم خونی همولیتیک، کم خونی پرنیسیوز، انتقال حجم زیادی خون، بهبودی هماتوم بزرگ، هپاتیت، سیروز، سپسیس، هیپربیلیروبینمی نوزادی، سندرم کریگلرنجار، سندرم گیلبرت.
نمونۀ مورد نیاز:
نمونه خون وریدی یا در نوزادان نمونۀ خون پاشنه پا
آمادگی قبل از انجام آزمایش:
براساس روشهای مختلفی که استفاده میشود ممکن است احتیاج به ناشتایی باشد یا نباشد.
دانستنیهای بیشتر:
بیلیروبین رنگدانهای زرد است که از تجزیۀ ماده Heme موجود در هموگلوبین گلبولهای قرمز تولید میشود. این رنگدانه توسط کبد تجزیه میگردد و از بدن دفع میشود. به طور طبیعی عمر گلبولهای قرمز 120 روز میباشد. زمانی که ماده Heme موجود در گلبول قرمز جدا میشود تبدیل به بیلیروبین میشود که به آن بیلیروبین غیرپیوندی میگویند این ماده که در آب محلول نیست توسط پروتئینهای خاصی به داخل کبد برده میشود. در آنجا با قند پیوند شده و بیلیروبین قابل حل در آب و پیوند شده را تشکیل میدهند. سپس این ماده وارد صفرا و مجاری صفراوی شده و از آنجا وارد رودۀ کوچک میشود. در رودۀ کوچک بیلیروبین توسط باکتریها تجزیه میشود و از طریق مدفوع دفع میشود (رنگ قهوه ای مدفوع به علت وجود مقادیر زیادی بیلیروبین میباشد). در حالت طبیعی میزان خیلی کمی از بیلیروبین پیوندی وارد جریان خون میشود اما بیلیروبین غیر پیوندی وارد خون نمیشود.
آزمایش Bilirubin Total مجموع انواع بیلیروبین را گزارش میدهد. افزایش بیلیروبین در خون میتواند در نتیجۀ افزایش تخریب گلبولهای قرمز، صدمات به بافت کبدی و انسداد مجاری صفراوی صورت گیرد که در این حالت علائمیچون زردی پوست و زرد شدن بخش سفید رنگ چشم را میتوان مشاهده نمود.
در نوزادان امکان بالا بودن سطح بیلیروبین در روزهای اولیۀ تولد وجود دارد که میتواند به علت عدم بلوغ کامل کبد باشد. این نوع زردی معمولاً طی چند روز به طور خود به خودی برطرف میشود. در صورتیکه زردی از بین نرفت باید اقدامات درمانی صورت گیرد. بالا بودن این ماده در خون برای مدت طولانی میتواند باعث وارد شدن صدماتی به مغز نوزاد شود. .
بالا رفتن میزان بیلیروبین در نوزادان باعث وارد آمدن صدماتی به مغز میگردد. اما در کودکان و بزرگسالان به علت رشد سد خونیـ مغزی، بیلیروبین نمیتواند از این سد عبور نماید، به همین دلیل افزایش بیلیروبین در کودکان و بزرگسالان باعث صدمات مغزی نمیشود.
زمانی که میزان بیلیروبین در بدن بالا برود میتوان آن را در ادرار نیز مشاهده کرد. این آزمایش بخشی از آزمایش تجزیۀ ادرار میباشد.
مقادیر طبیعی:
نوزادان:
1 روزه mg/dl <8.8
2روزه mg/ dl 11.3-1.3
3روزه mg/ dl 12.7-0.7
4 تا 6 روزه mg/ dl 12.6-0.1
کودکان کمتر از یک ماه: mg/ dl 1.0-0.2
بزرگسالان:
mg/ dl 1.2-0.1