هدف از انجام تست چیست
باکتری اسپیرال شکل (فنری) هلیکوباکتر پیلوری بعنوان علت اصلی زخم معده و زخم دوازده شناخته شده است.
عفونتهای این باکتری در دستگاه گوارش بسیار شایع است به طوری که نیمی از جمعیت جهان به آن آلوده شدهاند، با این حال اکثر افراد مبتلا به H. pylori علائمی ندارند. این باکتری به عنوان میکروب معده در بین پزشکان و مراجعه کنندگان شناخته میشود.
H.pylori موکوس معده را از بین میبرد در نتیجه مایعات گوارشی قوی (اسید و آنزیم پپسین) به سلولهای معده آسیب میرسانند. ایجاد زخمهای پپتیک و التهاب بافت پوششی معده از عوارض این آسیب است.
هدف از انجام H. pylori Stool Antigen تشخیص باکتری در دستگاه گوارش (عفونت ناشی از آن) و همچنین ارزیابی روند درمان است.
این تست چه زمانی درخواست میشود
این تست معمولاً در افراد با علائم و نشانههای گوارشی زیر درخواست میشود:
-درد شکم (به صورت نامنظم)
-کاهش وزن غیرطبیعی
-سوء هاضمه
-نفخ شدید
-حالت تهوع
-آروغ زدن به صورت ممتد
-علائم و نشانهها گاهی بسیار وخیم گزارش میشوند مانند: درد شدید و مداوم معده، مدفوع خونی، استفراغ سیاه که شبیه قهوه است.
این تست برای ارزیابی روند درمان افراد مبتلا به هیلوباکتر پیلوری، 4 تا 6 هفته بعد از اتمام مصرف آنتی بیوتیک درخواست میشود.
تستهای آزمایشگاهی مکمل H. pylori Stool Antigen کداماند
Helicobacter pylori Antibody :
این تست میزان آنتی بادیها بر ضد آنتی ژن باکتری در خون را اندازه گیری میکند. افزایش سطح آنتی بادی نشان دهندهی فعالیت این باکتری در بدن فرد است. البته افزایش این آنتی بادیها بعد از بهبود فرد نیز قابل اندازه گیری هستند.
کشت باکتری هلیکوباکتر پیلوری :
نمونه بیوپسی معده بعد از چندین هفته روی محیط کشت اختصاصی رشد میکند. این تست برای تعیین مقاومت و حساسیت باکتری به انواع مختلف آنتی بیوتیکها درخواست میشود.
به وسیله آندوسکوپی و بیوپسی معده آزمایشهای CLO Test ، Rapid Urease Test ، Histology و PCR برای تشخیص باکتری هلیکوباکتر پیلوری انجام میشود. این تستها به علت تهاجمی بودن نمونه برداری، کمتر درخواست میشوند.
آزمایش تنفسی اوره (Urea Breath Test) :
دراین تست مراجعه کننده مایع حاوی مواد معدنی اوره (حاوی کربن نشاندار) را مینوشد و حدود 15 دقیقه بعد در کیسه هوا بازدم میکند. در این مدت اگر H. pylori در دستگاه گوارش فرد وجود داشته باشد اوره به دی اکسید کربن نشان دار تبدیل میشود. سطح بالای دی اکسید کربن نشاندار نشان دهنده باکتری فعال در دستگاه گوارش است. این تست به علت استفاده از مواد رادیواکتیو نسبتاً خطرناک است و برای کودکان و خانمهای باردار توصیه نمیشود.
چه نوع نمونهای برای هلیکو باکتر آنتی ژن درخواست میشود
نمونه مدفوع راندوم
مراجعه کننده قبل از انجام آزمایش باید چه شرایطی را رعایت کند
مراجعه کننده از مصرف داروهای آنتی بیوتیک، ضد یبوست (Laxatives)، داروهای ضد اسهال، آنتی اسید، بیسموت (تقویت کننده موکوس مخاطی)، داروهای زخم پپتیک مثل مهار کنندههای پمپ پروتون (PPI) و مسدود کنندههای H2 به مدت 2 هفته قبل از انجام آزمایش اجتناب کند.
نحوه جمع آوری نمونه چگونه است
حداقل باید 5 گرم مدفوع در ظرفهای مخصوص استریل جمع آوری شود.
نمونه با موادی مانند ادرار، آب و یا دستمال توالت نباید آلوده شود.
برای کودکان از کیسه های مخصوص استفاده میشود (دقت کنید که نمونه داخل پوشک برای آزمایش مناسب نیست)
بهترین روشهای انجام تست کداماند
الف) الایزا:
یک روش عملی و قابل اعتماد برای ارزیابی تعداد زیادی از نمونهها در بسیاری از آزمایشگاههای تشخیص پزشکی است. الایزا به روشهای مختلفی انجام میشود. در این روش آنتی ژن متصل به سطح جامد با آنتی بادی همراه با آنزیم وارد واکنش می شود. تشخیص، با ارزیابی فعالیت این آنزیم به کمک سوبسترا صورت میگیرد.
ب) ایمونوکروماتوگرافی گازی (Rapid Test):
با استفاده از این روش کیفی ساده میتوان نتیجه تست را در کمترین زمان ممکن گزارش کرد. در اصل همان روش الایزا ساندویچی است با این تفاوت که واکنش ایمنی بر روی کاغذ کروماتوگرافی انجام میشود.
برای این سیستم دو نوع آنتی بادی بکار میرود. یکی از آنتی بادیها بر روی کاغذ کروماتوگرافی با آنتی ژن هدف حرکت میکند و دیگری همراه با ذرات کلوئیدی طلایی رنگ به جایگاه نمونه متصل شده است.
نمونه مایع بر روی جایگاه مخصوص قرار میگیرد. آنتی ژن موجود در نمونه با آنتی بادیهای جایگاه نمونه، یک کمپلکس ایمنی تشکیل میدهد. ایمونوکمپلکس حاصل با آنتی بادیهای روی کاغذ کروماتوگرافی واکنش ایمنی میدهد که نتیجه آن رنگ قرمز ارغوانی است.
با حرکت نمونه مایع بر روی کاغذ یک خط ارغوانی رنگ تشکیل میشود. این خط نشان دهنده مقدار آنتی ژن موجود در نمونه است.
چه عواملی باعث تداخل و ایجاد نتایج کاذب در انجام تست میشود
-عدم رعایت شرایط قبل از انجام آزمایش
-عدم رعایت نحوه نمونهگیری صحیح
– استفاده از مواد نگهدارنده شیمیایی برای نمونه مدفوع