(Hepatitis C Virus (HCV) Quantitative by Real-Time Reverse Transcription-PCR (RT-PCR

HDV-Ab
می 1, 2020
  HBV Quantitative Real-Time PCR
می 1, 2020

 نام اختصاری

 HCV RNA Detect / Quant

سایر نام ها

HCV (RT-PCR) Quantitation, HCV PCR, HCV Quantitation, HCV RNA Quantitation HCV Titer, HCV Viral Load, Hepatitis C Quantitation, Hepatitis C RNA Quantitation, Hepatitis C Titer, Hepatitis C Viral Load

نوع نمونه قابل اندازه گیری

 پلاسما، سرم، بافت کبد

حجم نمونه مورد نیاز

   ml5

شرایط نمونه گیری

نیاز به ناشتایی نمی باشد.

نمونه گیری باید در شرایط استریل انجام شود.

کاربردهای بالینی

ردیابی عفونت حاد ویروس هپاتیت C، قبل از ظهور آنتی بادی های HCV در سرم (یعنی کمتر از 2 ماه پس از قرار گرفتن در معرض عفونت ویروسی).

ردیابی و تأیید عفونت مزمن ویروس هپاتیت C (HCV)

تعیین کمی HCV-RNA در سرم بیماران مبتلا به عفونت مزمن HCV که سابقاًHCV-Ab مثبت بوده اند.

نظارت بر پیشرفت بیماری در عفونت HCV مزمن و یا پاسخ به درمان ضد HCV.

اطلاعات تکمیلی

هپاتیت C نوعی التهاب کبدی است که توسط ویروسی با همین نام ایجاد می شود و در حال حاضر نزدیک به 180 میلیون نفر در دنیا به این ویروس آلوده اند. ژنوم ویروس هپاتیت C از یک زنجیره RNA به طول تقریبی 9500 نوکلئوتید تشکیل می شود.  بر خلاف سایر ویروس های هپاتیت شامل D, B, A و یا E، عفونت با ویروس هپاتیت C، در تعداد زیادی از بیماران مبتلا به آن، منجر به بیماری کبدی مزمن می شود. عفونت با HCV در اغلب موارد برای مدت طولانی بدون علامت می باشد. به همین دلیل بسیاری از بیماران، از ابتلائشان به ویروس اطلاع ندارند و این در حالی است که بیشترین اثر درمانی مربوط به مراحل اولیه بیماری است. در حال حاضر، اینترفرون α به صورت ترکیب با ریباویرین، تنها درمان مؤثر علیه ویروس محسوب می شود.

تحقیقات نشان می دهند که مطمئن ترین روش برای تشخیص این بیماری یافتن RNA ویروس با روش RT – PCR در نمونه می باشد. با این روش تشخیص بیماری حدود چند هفته تا چند ماه زودتر از روش های مبتنی بر جستجوی آنتی بادی امکان پذیر می شود. همچنین با این روش می توان میزان ویروس در خون بیمار را نیز سنجید و در نتیجه به عنوان بهترین روش برای ارزیابی موفقیت درمان و یا بررسی میزان پیشرفت بیماری و تفکیک انواع حاد، فعال و مزمن از یکدیگر شناخته می شود.

تفسیر

ردیابی ویروس در نمونه مورد آزمایش به وسیله PCR، بر اساس تکثیر نواحی اختصاصی از ژنوم ویروس صورت می گیرد. در حال حاضر روش Real Time PCR در مقایسه با سایر روش های ارزیابی میزان ویروس، دارای بیشترین حساسیت و وسیع ترین دامنه اندازه گیری می باشد. در این روش با استفاده از پروب های نشان دار شده به رنگ های فلوئورسنت می توان کیفیت و کمیت محصول PCR را بررسی نمود. بر همین اساس می توان تعداد ویروس را در نمونه مورد بررسی تعیین نمود بدون این که پس از پایان واکنش نیاز به انجام مراحل بعدی و باز کردن مجدد در تیوب ها پس از PCR باشد. لذا امکان ایجاد آلودگی نیز به لحاظ تئوری وجود نخواهد داشت.

عوامل مداخله گر

هپارین در مقادیر بالا در این آزمایش تداخل ایجاد می کند.

نمونه گیری و جداسازی پلاسما یا سرم در شرایط غیر استریل می تواند منجر به ایجاد نتایج مثبت کاذب گردد.

توضیحات

نتیجه «Undetected» نشان می دهد که RNA ویروس هپاتیت (HCV) C در نمونه یافت نشده است.

نتایج کمی بیان شده به واحد IU/ml نشان دهنده میزان فعالیت ویروس HCV و تکثیر آن در بیمار است.

نتایج کمی بر پیشرفت بیماری در عفونت HCV مزمن و یا پاسخ به درمان ضد HCV نظارت می کند.

ارزیابی آزمایشگاهی وضعیت عفونت HCV باید با آزمایشات سرولوژیک HCV آغاز گردد. از جمله، آزمایش از نظر وجود HCV-Ab مورد ارزیابی قرار گیرد.

تشخیص عفونت مزمن HCV صرفاً با حضور مقادیر قابل تشخیص و سنجش RNA ویروس در نمونه سرم امکان پذیر نیست.

در صورت عدم وجود RNA ویروس در نمونه سرم بیمار و مثبت بودن HCV-Ab ، احتمال آلودگی به ویروس HCV رد نمی گردد.